Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár slov o afgánovi

28. 1. 2011

 

Afgánský chrt

lg_af_drawing.jpg

Author

Janis Nixon, Copyright 1996 by Janis Nixon.



Kdo je afgánský chrt?

Afgáni sa řadí do velké rodiny skupiny psů lovící zrakem, kteří sa vyznačují extrémní rychlostí. Součástí této rodiny jsou i dostihoví chrti. Psi mají výšku od 26 do 28 palců v kohoutku(70-76 cm), feny jsou vysoké od  24 do 26 palců(64-70cm). Samci váží přibližně 60 liber (35kg) a samice okolo 50 liber (25kg). Nejpoutavějším znakem elegantního afgána je jeho srst, která je dlouhá a hedvábná na celém jeho těle, mimo tváří a zad, kde je krátká a lesklá. Afgáni vynikají jako běžci a jejich čilost, vytrvalost, houževnatost a chytrost je legendární. Afgán dokáže s dvojitými zastávkami běžet rychlostí minimálne 50-70 km za hodinu, obrátit se a přeskočit 6 metrů širokou prekážku a vyskočit do výšky 2 metrů z místa.


Jak staré je plemeno?

Angličtí chrti se mohou pyšnit pojmenovaním najstarší psí plemeno. Afgáni a Saluki v ničem nezaostávají. Je to v podstatě otázka vajíčka a slepice, které z těchto plemen tu bylo první. Bohužel, jakékoliv informace týkající se historie afgánů se ztratili v mlze minulosti. Avšak bezpochyby, obě plemená jsou staré tisíce roků  a na začátku byli vyšlechtěni na lovecké zvíře, které by nejlépe snášelo klima a nepříznivý terén a bylo schopné lovit. Západní svět objevil afgány během 19.století, když britští vojáci přivezli první psy tohoto plemene s sebou do Anglie. Původně byli dva typy afgánů: Hustě osrstěný horský pes a chudý a elegantní pouštní pes, který měl méně osrstění. Pouštní a horský typ byli spolu šlechtěni a vznikl afgánský chrt, kterého známe dnes.

Na jaký účel bylo plemeno vyšlechtěné?

Afgáni byli vyšlechtění obyvatelemi Afghanistánu, Pakistánu a severní Indie na dostihové závody křížem horskými terény. Tento velkolepý pes je špičkovým lovcem leopardů, jeho hlavní kořistí ašak uloví a udrží v šachu všechno, co se okolo něho hýbe. Vlastnili je královské rodiny a podobně i členové kmenů – jejich hlavním  úkolem bylo ochraňovat vesnice, obstarávat jídlo a nebo připravit zábavu pro šlechtu. Jako lovci byli afgánští chrti uctívaní ve velké vážnosti. Zatímco královští psi byli obvykle držení zavřeni, vesničtí psi byli puštěni a volně se pohybovali.

Při lovu antilop byli často pouštěni se psema i sokoli. Psi beželi buď ve smečce nebo jednotlivci na vlastní pěst, spoléhající se na svojí vlastní sílu, která byla u každého psa individuální. Bylo očividně dokázané, že se vyskytli případy, kdy afgán doběhl leoparda, zaútočil na krk teto šelmy a zabil jí přehryznutím krčního obratle.


Jak se využívá Afgán dnes?

V současnosti sa Afgáni chovají jako domácí společenská zvířata, pořádání dostihů za živou kořistí je již v některých zemích ve velké nemilosti a dokonce jsou zakázané zákonem. Afgáni jsou miláčkové světových psích výstav a se svojí vlající srstí a povzneseným přístupem je jich velmi těžké porazit jako showmany. Někteří šťastní afgáni mají majite, kteří se zúčastňují coursingů s návnadami, sportu,  který simuluje zrakový lov. Když se afgán rozhodne, že se mu líbí poslušnost, může tu dosáhnout vynikající výsledky.


Jsou lehce vycvičitelní?

Ne to nejsou. Afgán přemýšlí svobodně sám za sebe. Tato vlastnost plemene byla potřebná pro psa, který měl lovit kočkovité šelmy. Afgán dokáže uštvat v podstatě cokoliv i na skalnatém či nerovném povrchu  a často byli necháváni sami na lovu. Zatím co afgán je velmi inteligentní a chytrý, bude to využívat ve vlastní prospěch. Trikem jde přesvědčit vašeho afgána, že cokoliv od něho žádáte, je jeho myšlenka  a potom ho pochválit, jaký je chytrý. Na afgány neplatí tvrdé výcvikové metody, a pokud s ním hrubě zacházíte, jednoduše NAVŽDY odmítne vykonávat požadovanou činnost. Afgáni se dokážou tvářit ukázkově hluší, když od nich požadujete něco co se jim příčí, ale na druhé straně je až dech vyrážející jejich kreativita při poslouchaní co vyvolává velký boj konkurenčních majitelů na soutěžích. J

Jaké mají barvy?

Afgáni se vyskytují v různých barevných variantách, ale bílé stopy, hlavně na tváři jsou v barvě smíchané. Najčastější barvy jsou černá, black and tan, a písková s maskou. Jedním z nejzajímavějších bodů jsou smíchané barvy kterými jsou ozdobeni. Od tradičních barev přecházejících  do modrosivé, žíhané všech odstínů, námořnícké modré, krémové v různých variacích či už s maskou anebo bez masky. Nejneobvyklejší je domino, když psí tvář je světlejší jak tělo s tmavým maskovaním okolo očí, něco jako Mickey Mouse efekt. Ve všech barvách musí mít oční oblouky, pusu a nos tmavého pigmentu. Není možné slovně opsat všechny barvy ve kterých se může afgán vyskytovat.


Potřebují hodně pohybu?

Naproti tomu, že afgán se cíti jako doma sedící na gauči pozorující televizi, potřebuje také veĺké množství pohybové aktivity, jinak bude znuděný. Takový znuděný afghán dokáže udělat nepředstavitelné množství škody na domě a jeho zařízení. Tento pes s povahou kočky otevře bez problemů vaše šuplíky a vytáhne vaše spodní prádlo, aby měl co kousat, vyleze na váš jídelní stůl se záměrem chytit veverušku za oknem, anebo ukradne vaší večeři z nejvyšší poličky vaší ledničky. Otevírání dveří pro něho není žádný problém.S jeho silnými čelistmi dokáže rozkousat nohu stoličky za velmi krátký čas. Také velký oplocený výběh je nutností když afgán si jen tak kluše rychlostí 12 mil za hodinu a ani se nezadýchá.

Jsou štěňátka afgánů snadno vycvičitelná doma?

Ne nejsou.. I když to samozřejmě závisí individuálně od každého štěňátka, pravidlem je, že vznešený afgán nemá rád, když mu říkají, co má dělat. Až do šesti měsíců věku nemůžete od afgánů očekávat, aby byli perfektně čistotní, protože nejsou dostatečně dozrátí na zadržování tekutin na delší čas. Při výcviku každého afgána je třeba počítat s trpělivostí a vyžaduje se jemnost ve výcviku. Pomáhá i smysl pro humor.


S tolika srstí, není problém je česat?

To ano, starostlivost o srst je rituálem, který se musí pravidelně dodržovat. Afgáni vyžadují koupání a vyčesávání každý týden až 14 dní, aby sa předešlo splstnatění srsti a její přeměny na obrovský nepořádek a chumáče. Barva a vzor srsti sa vyvíjí postupně, štěňátka zdaleka nevypadají na to, jak je  majitel očekával, líší se od dlouhosrstých dospělých psů. Afgánská šteňátka se rodí s hladkou srstí, dlouhá srst narůstá pomalu a postupně.

Ve věku asi jeden rok začína růst dospělá dlouhá srst a štěněčí srst začína vypadávat, někdy to trvá i tři roky než úplně zmizne. Právě v tomto čase je staroslivost o srst noční můra - stará srst vypadává a míchá se v chumáčích s narůstající novou srstí. V tomto stádiu se často majitelé hlavně bytových psů jednoducho vzdávají a dají psa ostříhat.

 Dospělí afgáni mají tendenci plstnatět na jaře a na podzim, případně po překonání choroby , nenakryté feny strácejí srst  po každé sezóně. Svědomití chovatelé by měli vždy vysvetlit novým majiteĺům obtížnost  starostlivosti o srst a dát jim lekce česání. Dobře udržovaní afgáni jsou odolní vůči parazitům a kožním nemocem, takže důkladná starostlivost o srst je extrémně důležitá.


Mají afgáni genetické defekty?

Bohužel mají, ale jsou vůči ním mnohem odolnější  jak jiné plemena. Může se objevit  hip dysplasia, juvenile cataracts, hypothyroidism a enzyme deficiencies. Všeobecně je rasa zdravá..


Jaký je jejich temperament?

Afgáni sa mohou jevit od velmi smělých až po vysloveně nesmělé a tyto rozdíly mohou nastat dokonce u štěňatek z  jednoho vrhu. Socializace je u tohoto plemena velmi důležitá, jinak mohou mít velké problémy. Všeobecně afgáni mohou být velmi odměření a někdy se až štítí cizích lidí. Jejich povýšená povaha a flegmatismus  je dělá velmi dobrými odstrašujícimi a hlídacími psy. Vybírají si vlastní přátele, podobně jako kočka. V prostředí svých oblíbených lidí  ukáže afgán svoji humornou , roztopášnou a někdy až děsivě inteligentní stránku své povahy.

S jejich vysokým loveckým instinktem, afgán bude nahánět a lovit cokoliv  co se okolo něho hýbe, a proto by jim nikdy nemělo být dovoleno běhat navolno. Pokud byl odmalička vychovaný s jiným zvířetem například kočkou bude s nima vycházet avšak stále bude nahánět jiná zvířata(např.cizí kočky).

Mají afgáni nějaké mouchy?

Všeobecně afgáni jsou duchaplné a neobyčejné plemeno, ale je tu jedna věc v jejich povaze, která sa často přehlíží. Afgánští chrti jsou rození zloději a seberou cokoliv co se jim zalíbí. Dokáží být velmi inovativní v postupech, jak se dostat na místa kde by je jejich majitel nerad viděl  a jejich schopnost ukradnout jídlo a nebo předměty rovnou majiteli před nosem je prostě magická. Inteligentní majitel si sežene dětské bariéry do domu a snaží se být vždy o krok před tímto chlupatým Sherlockem.

Když se afgán ocitne v stresové situaci velmi často odejde si zdřímnout až  do doby než se celá věc nevyřeší. Znakem nervózního a utrápeného psa je, že psovi kape z nosu.

Afgány je absolutně nemožné držet bokem od pohodlné čalouněné pohovky. Vypadá to tak, že si myslí, že je to místo stvořené právě pro ně. Jsou známí i tím, že shazují své majite z postele. Ale pravdou je, že není tak milého, zábavného a královského psa jakým je afgán.


Jak dlouho žijí afgáni?

Jako všechna velká plemena, afgáni žijí 12 až 14 let není  nic neobvylého, byli známé případy i 18 letých zdravých jedinců.Afgáni trpí  problémy jako ostatní rasy - jako ztráta dobrého zraku a sluchu, artritída, rakovina i srdeční choroby.


Jak se chovají k dětem?

Když jsou v rodině děti, je rozumné naučit afgána i dítě vzájemnému respektu a chování. Afgáni jsou velmi citliví na doteky a hlazení a mají instinktivní reflexy na záblesky světla. Jsou, ale zároveň i velmi pokojní a trpěliví a mají velkou dávku zdravého rozumu. Pokud má afgán už dost pozornosti jednoduše odejde na klidné tiché místo si trochu zdřímnout.

Jí mnoho?

Afgáni jsou štíhlá rasa a snědí poměrně málo na svojí velikost. Afgáni potřebují vysokokvalitní stravu s velkým množstvím oleje, aby vypadali a cítili se co nejlépe. Dále je důležité chránit  srst na uších před zašpiněním. Používají se na to síťkové návleky, které zabraňují, aby se pes namáčel v jídle..


Je afgán inteligentní?

Jedna současná populární kniha vyvolala velký rozruch a znepokojení majiteĺů tohoto psa, když byli zařazeni na posledním místě v seznamu „pracovní inteligence“. Pracovní inteligence, ale nemá nic společné s bystrostí a chytrostí u žádného plemena. Ty rasy, které byli vyšlechtěné na blízkou práci s lidmi, budou samozřejmě víc ovládatelné k výcviku jak šikovný afgán, jehož prací byl nebezpečný lov, kde byl odkázaný sám na sebe a musel se spolehnout na vlastní rozum, aby prežil. 


Je afgán populární plemeno?

V žebříčku popularity je na cca 60 místě  -  toto speciální plemeno vyžaduje také velmi speciální typ majitele.


Afghan Hound FAQ
Janis Nixon
0Hosted by